Boikottspiral av Beijing?

Andreas Selliaas jobber på Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) der leder han blant annet prosjektet "Sport og forsoning". I sin blogg kommenterer han de nylige boikottene av åpningssermonien i Beijing.

Boikotttrusler.
Tor Hushovd truer med å boikotte åpningsseremonien i OL. Det gjør også Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Polens statsminister Donald Tusk har sagt at han boikotter åpningsseremonien. Spørsmålet er om vi nå er inne i en ny boikottspiral a la den kalde krigen.

Tidligere boikotter. Under den kalde krigen var vi vitne til en olympisk boikottspiral. 23 afrikanske og arabiske land boikottet lekene i Montreal i 1976 i protest mot at IOC tillot New Zealand å delta i OL etter å ha spilt rugbykamp mot Sør-Afrika. I 1980 boikottet 62 land lekene i Moskva i protest mot Sovjetunionens invasjon av Afghanistan, og i 1984 gjengjeldte 14 kommuniststater boikotten i 1980. Etter den kalde krigen har ikke boikott vært et aktuelt virkemiddel i OL-sammenheng. Spørsmålet er om boikottredskapet er på vei tilbake.

Mer snakk om boikott. Før inngangen til 2008 var det svært få politikere som ba om eller vurderte boikott av Beijing-OL. Etter opptøyene i Tibet er det imidlertid flere og flere politikere som vurderer boikott. Dagfinn Høybråten har sagt at han vurderer boikott. EU-kommisjonen vurderer boikott. Belgias regjering vurderer boikott. Og Frankrikes president Nicolas Sarkozy har sagt at han vurderer å boikotte OL. For å nevne noen.

Misforståelse. Under den kalde krigen var OL en storpolitisk arena der nasjonale myndigheter ofte markerte sine synspunkter på forhold i internasjonal politikk. Da var presset fra nasjonale myndigheter på de nasjonale olympiske komiteer sterkt, og det var en tendens til at når nasjonale myndigheter gikk inn for boikott ble ønsket etterkommet av de nasjonale olympiske komiteene. Men det fantes også unntak. Storbritannia deltok i 1980 til tross for at Margaret Thatcher ønsket boikott.

Etter den kalde krigen har imidlertid de nasjonale olympiske komiteene fått mer selvstendighet og det er i dag (i de fleste land) kun opp til disse komiteene å avgjøre om man skal boikotte OL eller ikke. Det er derfor en misforståelse å tro at norske og utenlandske politikere kan bestemme om et land skal boikotte OL eller ikke. Det politikere kan gjøre er selv å utebli fra lekene. Men deres engasjement kan ikke kalles boikott. Da må idrettsutøverne bli hjemme.

Boikottspiral?. Mange politiske temaer knyttes til Beijing-OL og et økende antall mennesker mener at flere aspekter ved Kinas politikk kvalifiserer til boikott av årets leker. Stadig flere krever boikott på grunn av Kinas rolle i Darfur og Tibet og på grunn av Kinas mangel på fundamentale menneskerettigheter. Men når OL er slutt og vi skal vende nesen mot framtidige OL finner vi nok av sensitive saker som kan kobles til OL-arrangørene.

Her er noen eksempler:

Vancouver 2010
- Urbefolkningsgrupper ønsker boikott fordi OL ødelegger jorda til urbefolkningen
- Hvalfangstmotstandere ønsker boikott fordi Canada driver hvalfangst
- Selfangstmotstandere ønsker boikott fordi Canada driver selfangst
- Canada er med i Afghanistan

London 2012
- Storbritannia deltar både i Irak og Afghanistan
- Storbritannia står USA nært i kampen mot terrorisme
- London-OL går samtidig som Ramadan
- Store deler av OL-komplekset bygges på Londons østkant der de mest radikale muslimske miljøene i Storbritannia holder til

Sotsji 2014
- Russlands krigføring i Tsjetsjenia
- Knebling av ytringsfriheten i Russland
- Økt grad av autoritært styre i Russland
- Russlands tette bånd til andre autoritære regimer

Tromsø 2018?
- Hvalfangst?
- Selfangst?
- CO2-utslipp?
- Olje- og gassproduksjon i nord?
- Norsk Afghanistanpolitikk?
- Norsk bistandspolitikk?

Valgets kval. Hvem kan få OL? Skal man kreve at et minimum av politiske standarder er tilfredstilt for at noen skal få OL eller er OL en gyllen mulighet til å sette søkelys på kritiske forhold i vertsnasjonen? Eller må man skille tydelig mellom den olympiske organisasjonskomiteen og det politiske regimet? Hva er en viktig politisk sak? Tibet eller hvalfangst? Hva er en riktig politisk sak? NATOs engasjement i Afghanistan eller Kinas engasjement i Afrika? Og sist men ikke minst: hva har dette med OL å gjøre?

Ny OL-debatt. Etter OL i Kina blir det viktig å diskutere disse problemstillingene. Den diskusjonen må politikere, idrettsutøvere, IOC og nasjonale olympiske komiteer, sponsorer, søkerbyer og aktivister delta i. Og forskere selvfølgelig. Jeg tror ikke at vi kommer inn i en ny boikottspiral. Med det mener jeg at vi blir vitne til nye store boikottaksjoner. Slik vi så under den kalde krigen. Men jeg tror at alt snakket om boikott fører til en ny debatt om OLs rolle i politikken. Og politikken rolle i OL.

EM-program Påsken 2008

Langfredag

10.00-10.45: Eurosport - Svømming (r)
18.15-20.15: Eurosport - Svømming direkte
22.45-23.15: SVT1 - Dagens finaler, sammendrag


Påskeaften (Lørdag)

10.00-10:30: Eurosport - Svømming reprise
18.15-20.00: Eurosport - Svømming direkte
20.00-22.15: Eurosport - Svømming
23.15-23.45: SVT - Dagens finaler, sammendrag


1. Påskedag (søndag)

12.00-14.30: Eurosport - Svømming reprise
22.00-23.30: Eurosport - Svømming
23.05-23.35: SVT - Svømming


2. Påskedag (mandag)

15.13-16.30 Eurosport - Svømming reprise
16.30-17.30 Eurosport - Svømming direkte
18.15-20.00 Eurosport - Svømming direkte

I tilegg sendes svømmingen og stupingen direkte på Eidhoven 2008's offisielle hjemmeside.

Alexander Dale Oen er historisk!

Norske Alexander Dale Oen ble i går den første Norske svømmeren på herresiden som tar EM-gull på 100 meter bryst. Tiden 59.76 i Eindhoven ga Norsk, nordisk og Europarekord. Alexander hadde i tilegg den beste tiden under forsøkene.

Det ble et veldig spennende res til det siste. Franskmannen Hugues Duboscq lå ørite foran Alexander de siste meterne. Men Alexander slo alikevel franskmannen en halv finger med 2 hundredeler i innslaget. Bronseplassen tok rutinerte Oleg Lisogor fra Ukraina.

I kveld skal Alexander svømme semi-finale på 200m bryst.
Vi gleder oss!

Europamesterskapet kan følges med på direkte her. Finaler og sammendrag sendes på SVT1. Eurosport dekker også store deler av hendelsene.

Her kan du se video der Oen kommenterer løpet og sier at han ser frem imot å møte Brendan Hanson og Kitajima i Bejing08.

Mer her ...

Butterfly drills

Disse drillsene kan du bruke for å forbedre butterfly teknikken din:

- Butterfly kick på siden. Fokuser på hoftene - lag store svingninger. Tenk på at du skal prøve å røre ved banetauet på hver side.
- Vertikal butterfly-kick. Hendene på siden, på brystet eller opp i været.
- Bondini drill. Kick ut fra veggen og ta et butterflytak; på slutten av taket huker svømmeren seg sammen og stuper ned i vannet, armene holdes på siden. Svømmeren kicker under vann mens han smyger armene fram, og gjentar et nytt butterflytak.
- "Laksen". Bra drill for å lære seg å slappe av i teknikken. Et tak med høyre, venstre og så begge. Treneren kan finne på nye kombinasjoner for å variere eller øke vanskighetsgraden.

Det er viktig at treneren implementerer butterflysvømming flere ganger i uka. En del svømmeklubber svømmer for lite butterfly, dette fører til at butterflysvømming blir lite lystbetont og få svømmer det på stevner.

Svømmere som spesialiserer seg på butterfly bør ha et sterkt kick og fleksible ankler for å øke fremdriften.